Парите, които получават медиците, са с по 500 лева по-малко

...
 Парите, които получават медиците, са с по 500 лева по-малко
Коментари Харесай

Медиците от болницата във Велико Търново протестират за достойно заплащане

 Парите, които получават медиците, са с по 500 лв. по-малко от главната заплата, заложена в груповия трудов контракт. От няколко месеца отвън Covid добавката заплатите на медиците във великотърновската болница внезапно са намалели, има текучество на фрагменти, съобщи инфекционистът доктор Мая Попова, ръководител на синдикалната организация на КНСБ в лечебното заведение, уредник на митинга: 

" Основната лекарска работна заплата за доктор с една компетентност би трябвало да бъде 2000 лв.. В момента за същия е 1037 лв. “.  

 

Още по-тревожно е ситуацията при медицинските сестри, чиито съществени заплати са като на служащи в чистотата, споделя педиатричната сестра Евелина Чапкънова с 43 години трудов стаж:  " Моята заплата е 820 лв.. Вземам повече пари за стаж, в сравнение с заплата ". 

 

Месечно регионалната болница във Велико Търново получава доходи от здравната каса сред 1,4 и 1,7 милиона лв., а единствено за сегашната съществена работна заплата трябват 1,670 млн. лв.. и настояването на медиците за нарастване с най-малко 500 лв. няма по какъв начин да се случи, разяснява изпълнителният шеф на болничното заведение доктор Красимир Попов: 

" Бюджетът на болничното заведение не може да ги обезпечи ". 

 

КНСБ има претенции към новия парламент и държавно управление за заплатите на медиците в страната, уточни Пламен Радославов, заместник-председател на федерация " Здравеопазване ": 

 

" 600 лв. за доктор, 360 лв. за сестра и 120 лв. за санитар до подписване на новия народен рамков контракт за идната година на касата и до бюджет 2023 ". 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР